Українці не знають, що купують. Максимально інформувати споживача про зміст упаковки – чи не головний обов'язок виробника.
Читайте еще на Радар24: На рынке или в супермаркете: где лучше покупать продукты
Цей європейський стандарт давно працює і в Україні. Видання "Сегодня" дізнавалося, чи дійсно маркування свідчить про якість товару і чи всі покупці здатні пояснити складні комбінації з букв і цифр. Українські споживачі зазвичай дивляться на назву товару і термін придатності. Але і це не в пріоритеті – головною залишається ціна.
Виявляється, багато хто взагалі не знає, що таке маркування. А хто знає – не вірить тому, що написано на етикетці. Адже недобросовісних виробників повно. Наприклад, часто не вказується повний склад продукту. Є люди з діабетом, а виробники можуть не написати, скільки цукру міститься в товарі. Крім того, покупці скаржаться, що на упаковці зазвичай використовується дуже дрібний шрифт.
Британець Тоні Віл живе в Україні вісім років. Він керує проектом ЄС, який повинен поліпшити контроль безпеки харчових продуктів. Віл порівняв маркування товарів, привезених з Європи, і вироблених в Україні. Експерта дивує, що відсутність ГМО тутешні виробники іноді використовують мало не як головну ознаку якості продукції.
На обгортках європейських товарів інформація про зміст глютену вказується тим же розміром шрифту, що і назва. Експерт пояснює - формат маркування для всіх товарів в ЄС однаковий.
Саме безкарність дає "зелене світло" нечесним підприємцям. Експерт сподівається, що його проект, розрахований на 5 років, дасть результат - українські споживачі почнуть цікавитися тим, що в упаковці, а виробники візьмуть досвід європейців і почнуть писати правду.
Читайте ще на Радар24: Ми знаємо 5 продуктів, які треба їсти на ніч
Діліться прочитаним, залиште собі на пам'ять інформацію в соціальних мережах чи відправте на пошту:
Читайте еще на Радар24: На рынке или в супермаркете: где лучше покупать продукты
Цей європейський стандарт давно працює і в Україні. Видання "Сегодня" дізнавалося, чи дійсно маркування свідчить про якість товару і чи всі покупці здатні пояснити складні комбінації з букв і цифр. Українські споживачі зазвичай дивляться на назву товару і термін придатності. Але і це не в пріоритеті – головною залишається ціна.
Виявляється, багато хто взагалі не знає, що таке маркування. А хто знає – не вірить тому, що написано на етикетці. Адже недобросовісних виробників повно. Наприклад, часто не вказується повний склад продукту. Є люди з діабетом, а виробники можуть не написати, скільки цукру міститься в товарі. Крім того, покупці скаржаться, що на упаковці зазвичай використовується дуже дрібний шрифт.
Британець Тоні Віл живе в Україні вісім років. Він керує проектом ЄС, який повинен поліпшити контроль безпеки харчових продуктів. Віл порівняв маркування товарів, привезених з Європи, і вироблених в Україні. Експерта дивує, що відсутність ГМО тутешні виробники іноді використовують мало не як головну ознаку якості продукції.
"Це українська каша. Тут вказано, що продукт без ГМО. В Європі все інакше. Там відмітка "ГМО" ставиться тільки на ті товари, де є модифіковані організми", - розповідає Тоні Віл.
На обгортках європейських товарів інформація про зміст глютену вказується тим же розміром шрифту, що і назва. Експерт пояснює - формат маркування для всіх товарів в ЄС однаковий.
"У Європейському Союзі є загальний формат інформації про товар, якого дотримуються всі країни. Давати повну інформацію про товари - це правова вимога в законодавстві. В Україні такого закону немає", - розповідає Тоні Віл.
Саме безкарність дає "зелене світло" нечесним підприємцям. Експерт сподівається, що його проект, розрахований на 5 років, дасть результат - українські споживачі почнуть цікавитися тим, що в упаковці, а виробники візьмуть досвід європейців і почнуть писати правду.
Читайте ще на Радар24: Ми знаємо 5 продуктів, які треба їсти на ніч
Діліться прочитаним, залиште собі на пам'ять інформацію в соціальних мережах чи відправте на пошту:
Немає коментарів:
Дописати коментар